Fudbalske priče

Subotom u deset : Hase – kralj “Pitara”

18.05.2019.

Asim Ferhatović – Hase, verovatno jedan od najboljih fudbalera bivše Jugoslavije, sa svega jednim nastupom za reprezentaciju, i karijerom , sem dva meseca u Fenerbahčeu, kompletno provedenom na Koševu , u dresu bordo tima.

Kuća Ferhatovića u Sarajevu

Asim Ferhatović je rođen u Sarajevu 24.januara 1933 godine, a član Sarajeva postaje 15 godina kasnije. Popularni Hase debituje za prvi tim protiv Zagreba 1951, i nastupa za ovaj klub sve do 1967 godine, uz prekid za vreme boravka u Turskoj.

Svoju najbolju sezonu Ferhatović igra 1963/64 , kada postaje prvi strelac prvenstva Jugoslavije.

Pogodak Asima Ferhatovića protiv OFK Beograda 1964 godine:

Uz tri susreta za mladu reprezentaciju (1955-1956) i tri za „B“ tim (1956-1958), igrao je 8. oktobra 1961. protiv Južne Koreje (5:1) u Beogradu za najbolju selekciju Jugoslavije.

Ferhatović je 1963. godine otišao u Tursku i sklopio ugovor sa Fenerbačeom. Svakodnevno je  telefonom kontaktirao sa klubom u Sarajevu.

Jednog dana mu je  telefonskom razgovoru sekretar Budo Vuković rekao da su u problemu uoči susreta sa Željezničarom, jer nemaju dobru ekipu. Hase je na to odgovorio da odmah kreće u Sarajevo.

Položio je turskom klubu novčanu garanciju da će se vratiti za desetak dana, dobio ispisnicu,
stigao u Sarajevo, ponovo se registrovao za matični klub i za nekoliko dana stekao pravo igranja.

Utakmica na Grbavici bila je odlična. Željo je imao odličnu ekipu, ali Ferhatović je bio neuhvatljiv.
Sarajevo je dobilo taj susret sa 3:2 a posle postignutog gola Hase je u oduševljenju i trku naletio na stativu koja je pukla.

Nakon povratka iz Turske Asim Ferhatović je govorio :

Ne mogu, brate, ja igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im. Bili su
korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu igrati samo u
Sarajevu.“

Njegove reči sačuvane su i na muralu u Sarajevu :

Mural u Sarajevu

Hasim je bio poznat i po tome što je , iako profesionalni fudbaler, voleo igrati fudbala sa svojom “rajom”, a nakon toga otići na kupanje na nekadašnjim poznatim mestima reke Miljacke – Brana 1, Brana 2, Oficirsko, Ćifutnjaku.., a potom otići na trening Sarajeva.

U Sarajevu je Hasim bio poznat i kao “sirotinjska majka” , zbog pomaganja ljudima u nevolji koji bi mu se obraćali za pomoć.

Nikada nikog nije vratio ako mu se vratio da ga zamoli za nešto, bilo da je bio
gladan, žedan, da mu se dete upiše negde u školu, na zanat ili na neki drugi
način. Često mu je drugi bio preči od njegovih najbližih, od njega samog“- pričale su Sarajlije o svom poznatom sugrađaninu.

Hase na rukama saigrača

U njegovoj fudbalskoj veštini podjednako su uživali i navijači Željezničara, Zvezde, Partizana, i svih drugih klubova tadašnje lige, kao i jedan sarajevski novinar koji je oduševljen nastupima Ferhatovića a prilikom njegovog oproštaja , ispisao naslov “Jedan je Hase“, što u kasnijim godinama uz dodatak ” svi u napad” , postaje uzvik i podstrek navijača širom bivše države svojim igračima na terenu da krenu u napad poput Haseta…

Na jednom meču, Ferhatović je toliko dominirao na terenu, da je radio komentator Mirko Kamenjašević u etar poslao poruku : “Dragi slušaoci, dok Hasetu ne uzmu loptu, slušajte muziku iz našeg studija!”.

Asim Ferhatović na početku karijere

Sarajevo nikada nije zaboravilo svoju igračku legendu , koja je preminula od infrakta u 57-oj godini života , 25.januara 1987 godine, i po njemu danas stadion na Koševu nosi ime , kao i omladinska škola FK Sarajevo, ulica na Koševu, turnir u malom fudbalu, musluk česma na Baščaršiji i memorijalni šahovski turnir.