Fudbalske priče

Subotom u deset : Platko-od Kule do legende Barselone

27.04.2019.

Subotom u deset :

Ferenc Platko – od Kule do legende Barselone

 

Prvu fudbalsku priču subotom posvetili smo Ferencu Platku, golmanu koji je svoju igračku karijeru počeo u Vašašu iz Budimpešte, nastavio u WAC Vienn-i iz Beča, da bi dve godine nastupao za KAFK iz Kule, preteču današnjeg  Hajduka iz ovog malog mesta u Bačkoj.

KAFK Kula

Kao golman KAFK-a ( Kulski atletski fudbalski klub ) , Platko nastupa u sezonama 1921-1922, i uspeva da sa svojim tadašnjim saigračima  uđe u Drugu ligu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, trijumfom u Subotičkoj podsaveznoj ligi. Popularni “Ferika” kako su ga ljudi u Kuli zvali, bio je u isto vreme golman, kapiten i trener kluba iz Kule.

Nakon velikog uspeha sa klubom iz Kule, Platko prelazi u MTK iz Budimpešte 1922 godine, gde nastupa jednu sezonu, ali se ispostavilo, najvažniju u dotadašnjoj karijeri.

Platko u dresu Vašaša 1920

Naime, MTK 1922 godine igra dve prijateljske utakmice sa slavnom Barselonom , koje obe završavaju rezultatom 0-0, a u kojima je svojim golmanskim bravurama Platko obezbedio transfer sledećeg leta u slavni klub iz Katalonije.

Platko na golu Barselone menja slavnog Rikarda Zamoru, i možda neočekivano za sve, vrlo brzo postaje još veća igračka legenda od svojeg prethodnika.

FC Barselona 1928-29

Neverovatan niz titula sa Barselonom : šest prvenstava Katalonije, tri kupa Copa del Rey, i najveći uspeh- prva šampionska titula za Barselonu u prvenstvu Španije upisuje Platka u legende kluba.

Platko u akciji

Trag ostavljen u periodu od 1923-1930 godine , ovekovečen je i poemom spevanom u njegovu čast, nakon osvojenog trofeja u Copa del Rey 1928 godine, koju je napisao Rafael Alberti, čuveni španski poeta.

 

Meč Real Sosijedad-Barselona 1-3, 1928 godine nakon kojeg je Platko dobio svoju odu:

Nakon 225 mečeva odigranih u Barseloni, Platko do kraja karijere igra za još tri kluba, Ripensiu iz Temišvara, Huelvu i Miluz, nakon čega počinje svoju trenersku karijeru 1932 godine kao pomoćni trener Bazela.

Najveće trenerske uspehe Platko postiže u Čileu sa ekipom Colo Colo, sa kojima osvaja dve titule prvaka ove zemlje, 1939 i 1941-ve godine, da bi kao selektor ove zemlje predvodio Čile na dva prvenstva Južne Amerike.Nakon pauze, vraća se 1953 godine u Colo Colo sa kojim osvaja i treću titulu prvaka Čilea.

Platko ( u sredini ) kao trener Colo Cola

Pored trenerske karijere u Čileu, Platko je sedeo i na klupi Boke Juniors ( 1949 ), Barselone ( 1934-35 i 1955-56 ), River Plate kao tehnički direktor ( 1943-44 )…

Kao trener u Barseloni 1955-56

Svoj životni put Ferenc Platko završava u 84-toj godini, 1983 u Santjagu de Čile, i ostaje upamćen kao jedan od najvećih fudbalera koji su igrali na našim prostorima .