Istorija

Gol za istoriju:autogol golmana Vukčevića 1971

22.10.2017.

Na utakmici sa Mariborom, 21. marta 1971. godine, golman splitskog Hajduka Radomir Vukčević  postigao je možda najneobičniji gol u istoriji fudbalskih prvenstava Jugoslavije.

Glavni sudija tog meča Nikola Mladenovićopisao je neobičan događaj sa susreta u Mariboru:

– U početku igre, pri stanju 0:0, došlo je do neobične situacije. Maribor je bio u napadu, neko je šutirao, ali je Vukčević bio na mestu i lako je uhvatio loptu.

– Zatim je pošao da je doda nekom svom igraču i primetio je, skoro blizu aut-linije, svoga igrača. Zamahnuo je da mu rukom dobaci loptu, ali je u magnovenju primetio da se jedan igrač u ljubičastom dresu kao strela približava “hajdukovcu” i da će pre doći do lopte. Bila bi to sjajna gol-šansa za igrače domaćeg tima, jer nigde u blizini nije bilo nijednog od Splićanina.

– Vukčević je u poslednjem trenutku odlučio da loptu ne izbaci, ali ruka je već bila pošla, prsti su počeli da se otvaraju i poslednje što je mogao da učini, to je da se okrene u stranu: okrećući se i u isto vreme držeći loptu, kao da baca disk – odjednom je ispustio loptu i ona je ušla u mrežu …

Sudija Mladenović i kapiten Hajduka Dragan Holcer

Sudija Mladenović i kapiten Hajduka Dragan Holcer

– Priznajem, tako nešto nisam mogao da očekujem, – prisećao se Mladenović  – ali, reagovao sam brzo, bez dvoumljenja, siguran u sebe i svoju odluku. Pokazao sam na centar, bio je to gol! Naravno, to pojedini Hajdukovi igrači nisu odmah prihvatili.  Do mene je dotrčao golgeter Pero Nadoveza i obratio mi se rečima: “Ajme, sudac! Kako to može bit zgoditak?!” Ja sam mu mirno objasnio: “Može, može, jer je lopta bila u igri”.

– Pero je bio uporan, nije popuštao, nije shvatao i nastavio je sa primedbama: “Kako u igri?!” I ja sam mu kratko objasnio:  “A da li bi bio gol da je neko šutirao, a on svojim prstima skrenuo loptu u mrežu?”

– Nadoveza se za trenutak zamislio, a zatim se povukao i Hajduk je pošao sa centra – zaključio je svoje sećanje Mladenović.

Utakmica je završena rezultatom 2:2.

Strategija.org