Klubovi

Nagrada FSS od UEFA za projekat “Moja škola, moj klub”

Liderima bazičnog fudbala, klubovima i projektima u Belorusiji, Belgiji,Srbiji i Austriji odato je priznanje dodelom zlatnih medalja u sklopu Nagrada UEFA za bazični fudbal 2016. Ove godine objavljene u sklopu vanrednog kongresa UEFA u glavnom gradu Grčke, nagrade koje su ustanovljene 2010. godine u prvi plan ističu inspirativne priče iz cele Evrope.

Najbolji projekat bazičnog fudbala – ‘Teamplay ohne Abseits’ (Austrija) Zlatno priznanje u kategoriji najboljeg projekta dodeljeno je za projekat ‘Teamplay ohne Abseits’ (’Timska igra bez ofsajda’), plan koji sprovodi FS Austrije, a uz podršku državnih organa vlasti, čiji je fokus integrisanje ljudi iz imigrantskih zajednica kroz seriju radionica za  stvaranje tima.

Sportski direktor FS Austrije Willi Ruttensteiner je rekao: „Ne radi se o dobijanju priznanja, o tome da budemo zbog toga srećni i da se prikazujemo svetu; radi se o tome da dajemo mnogo dobrih primera i pokazujemo veliko razumevanje za integraciju, za boju kože, da preduzimamo aktivnosti protiv rasizma, a posebno o demostraciji poštovanja među ljudima.

“Smatram da UEFA daje mnogo pozitivnih primera koje i mi sledimo – ona je pokrenula mnoge inicijative koje su nam izvor inspiracije.”

Projekat kojem je dodeljeno srebrno priznanje je ‘Moja škola, moj klub’, koji je doprineo povećanju broja učesnika u fudbalu na nivou klubova u Srbiji kroz saradnju sa školama u zemlji.

„Svaka nagrada je jedna vrsta priznanja, ali nećemo da se hvalimo, već želimo da ona bude model po kome bi sportske organizacije radile na omasovljavanju sporta. S druge strane  istovremeno je i priznanje svim saradnicima FSS koji su radili na projektu i satisfakcija FSS da u oblasti bazičnog fudbala realizuje projekte koji mogu biti primer ostatku Evrope“rekao je Igor Janković, koordinator u Odeljenju za razvoj FSS.

Bronza je dodeljena programu univerziteta Solent iz Engleske za Program liderstva u fudbalu.

izvor i foto-fss.rs