Kontranapad

Svaka čast “kockasti”

13.07.2018.

Bez obzira na to kako će se završiti finalni meč svetskog prvenstva u Rusiji, komšijama iz susedne nam Hrvatske već sada se mora odati priznanje za do sada prikazane partije i gotovo neverovatan uspeh.

Selekcija koja je na jedvite jade ,kroz baraž mečeve, stigla na prvenstvo, sa selektorom koji je postavljen tek pred spomenuti baraž, odigrala je prosečno prvi meč protiv Nigerije, ali ipak i pored takve igre pokazala dovoljan kvalitet da ekipu iz Afrike baci na kolena.

Nakon toga je sledio meč koji je zapravo i nagovestio put i domete selekcije Hrvatske.

Argentina je ostala nemoćna protiv Rebića i drugova, i Hrvatska je “raskrčila” put ka četvrtfinalu.

Spominjemo Rebića, zbog hrabrosti selektora Hrvatske da ga postavi kao jednog od nosilaca igre, koristeći njegovu brzinu, tehničko znanje i sportsku drskost, koji je doneo dodatni kvalitet ekipi koja u svojim redovima ima takve znalce poput Rakitića,Modrića,Mandžukića.

Rebić je bio nosilac igre u prva tri kola grupne faze, da bi oni koji to i trebaju, svojim partijama u eliminacionoj fazi, Mandžukić, Perišić, Modrić pokazali pravu snagu ove selekcije.

Koja je razlika u odnosu prema timu i saigračima između Srbije i Hrvatske ?

Zamislite situaciju da u Srbiji na klupi protiv , recimo, Argentine ostane Kolarov ili recimo Matić, i od skoro Milinković-Savić ?

A onda vidite da fudbaler Real Madrida, prvak Evrope, i jedan od najskupljih fudbalera tima Kovačić, bez pogovora sedi na klupi “kockastih” koristeći svaki minut i priliku koja mu se ukaže da doprinose ekipi bez ikakvog otpora ili bunta.

Taj timski,ekipni duh je zapravo komšije doveo do finala, dok su se pojedinci i zvezde tima u potpunosti prilagodile zajedništvu i ostvarenju cilja.

Hrvatska je na ovom prvenstvu takođe pokazala da i selekcije iz regiona mogu da u sebe usade nemački način razmišljanja, borbe do kraja utakmice, i bez pristanka na predaju, pa su tako dobijene i utakmice protiv Rusije i Engleske iako su rivali prvi stizali do prednosti.

Hrvatska ima brzinu po bokovima u Striniću,Vrsaljku i Pivariću, dva zadnja vezna,  sigurno najači tandem na svetu Modrić-Rakitić, i napred Rebića, Perišića i Mandžukića, zaista odlično ukompovan sastav koji je doneo veliku radost celoj Hrvatskoj i zaslužio respekt u narednim godinama i takmičenjima koja slede od strane svih rivala.