Republika Srpska

Kreće Prva liga RS

Sezona 2016/17. u Prvoj ligi Republike Srpske biće druga po redu u kojoj će nastupiti dvanaest klubova, a koja će se igrati po ovom sistemu takmičenja.
Nakon prvog dela i dokružnog sistema takmičenja, odnosno odigrana 22 kola Prva liga biće podeljena u dve grupe od po šest klubova, plej-of i plej-aut.
Za razliku od prošle sezone kada je po Propozicijama za takmičenje plasman klubova na tabeli posle 22. kola ujedno bio i Bergerov takmičarski broj za mini-lige za prvaka i za opstanak, ove godine neće biti tako.
Naime, Takmičarska komisija je predložila, a Izvršni odbor Fudbalskog saveza Republike Srpske prihvatio da se posle 22 kola ponovo održi Konferencija prvoligaša i izvuku novi takmičarski brojevi.
Klubovi su se žalili da im ne odgovara da u jednom momentu tri puta uzastopno budu domaćini ili gosti, pa smo to promenili – rekao je predsednik Takmičarske komisije FSRS Rodoljub Oljača.

Šampion Republike Srpske od Fudbalskog saveza dobija novčanu nagradu od 10.000 maraka, čime Savez iz Banjaluke želi da nagradi najbolji tim i novog premijerligaša iz skromnog budžeta koji na godišnjem nivou iznosi svega 722.000 maraka
Na predlog Takmičarske komisije FS Republike Srpske Savez će razmatrati, na sednici Izvršnog odbora i mogućnost nagrađivanja drugoplasiranog, odnosno trećeplasiranog tima kako bi takmičenje u Ligi za prvaka bilo mnogo zanimljivije i motivisanije.