Blog Vesti

Šest stranaca-Jelen liga menadžera se nastavlja

Nova odluka FSS da se broj stranaca koji mogu da nastupe u dresu klubova iz Srbije poveća na šest,potvrđuje ono što se odavno zna:liga je pod potpunom kontrolom menadžera i njihovih agencija.

Gomilanje polu-igrača koje protežiraju pojedinci,nazovi fudbalski menadžeri i njihove agencije,na dobrom je putu da potpuno dezavuiše i upropasti rad sa mladim fudbalerima u Srbiji.

Veliki broj mladih fudbalera koji se proteklih godina pojavio na našim prostorima,i odlični rezultati mlađih selekcija,sigurno ne mogu biti plod slučajnosti,već kvalitetnog rada ,pre svega u mlađim selekcijama Partizana i Vojvodine odakle je stiglo i najviše kvalitetnih fudbalera.

Sadašnja odluka da u prvom timu može da igra šest fudbalera jer dodatno tragična i iz razloga što ne postoji jasan kriterijum po kojem neko uopšte može da igra kao stranac u Srbiji,a tu pre svega mislimo na to da bi morao da postoji određen nivo kvaliteta tog fudbalera,odnosno određen broj mečeva za reprezentaciju zemlje iz koje dolazi.

Naravno,mnogi će reći zbog čega bi neki reprezentativac iz bilo koje zemlje uopšte i dolazio u Srbiju.Odgovor na to je dao pre nekoliko dana Argentinac Muče,koji stiže u C.Zvezdu iz jednog jedinog razloga a to je novac.

Dakle,novca očigledno ima,a odakle dolazi znaju samo oni koji ga isplaćuju tim igračima,pa bi onda valjalo i kad se plaća ,plaćaju kvalitetni fudbaleri koji mogu da naprave  razliku u kvalitetu,i uz koje mladi igrači iz Srbije mogu da napreduju.

Još jedno pitanje je zanimljivo i traži odgovor.Naši fudbaleri koji igraju u državama bivše SFRJ se u njima smatraju kao stranci,što je potpuno ispravna logika jer oni to tamo i jesu,dok sa druge strane ne postoji nikakvo ograničenje za njihov angažman u Srbiji,pa je tako i Vojvodina,inače možda i najveći rasadnik talenata na ovim prostorima,ovih dana angažovala dva igrača iz mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine,i tako odmah zaustavila najmanje dvojicu svojih fudbalera u daljem razvoju i napretku.

Možda je nabolje situaciju sa menadžerima opisao proslavljeni fudbaler C.Zvezde Dragiša Binić rečima:

Caruje samo trgovina u oba smera.Cveta krađa i kad se prodaje i kada se kupuje.Gospoda menadžeri sve pare su zaradili na mladim igračima,a ne na dvadesetpetogodišnjacima.Apelovao bih na njih da što pre prekinu sa odvođenjem fudbalera iz unutrašnjosti u Beograd.Dvoje tamo prođe a desetak propadne.Ko će u danima koji slede da igra u unutrašnjosti?

To je pitanje i za sve ljubitelje domaćeg fudbala.